Informatie voor huurders en bezoekers van de Kiekendief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 voor Duitse vertaling, klik hier  

   

 

 

 

Wetenswaardigheden over Terschelling en “de Kiekendief”

 

 

Ligging en routebeschrijving:

De "Kiekendief" ligt in het aan de Noordzee-kant gelegen dorpje West aan Zee, op ongeveer 6 km van de haven van West Terschelling. Het Noordzeestrand ligt op 6 minuten loopafstand van het huisje. Het dichtstbij gelegen dorp is Midsland en ligt op ongeveer 3 km van West aan Zee.

 

West aan Zee is  per fiets,  per auto, per taxi en in de periode van 1 april tot 1 oktober, alsmede in alle weekends en vakanties, ook per bus te bereiken. U moet dan de bus lijn 121 richting Paal 8 nemen (halte “de Ruige Hoek”). U loopt het paadje langs het duinmeertje tegenover de bushalte af, aan het eind rechtsaf en dan ligt aan de linkerkant  “de Kiekendief”.

Per fiets of per auto volgt u, komende vanaf de haven, de weg richting Midsland. Na ruim 2 km nadat u West Terschelling heeft verlaten slaat u links af richting West aan Zee. U volgt deze weg die door het bos en de duinen kronkelt tot in het dorpje West aan Zee. Bij het informatiebord volgt u het halfverharde pad   ( “de Longway”) aan uw rechterhand en vervolgens de eerste weg links. Direct aan uw rechterhand ligt achter het duin de "Kiekendief".

 

De "Kiekendief" is geschakeld aan de "Reiger", ligt midden tussen de duinen en is berekend op maximaal 6 personen. Het huisje bestaat uit een woonkamer met een keukenhoek, 3 slaapkamers, waarvan één met 2 bedden naast elkaar en twee met een stapelbed. Verder zijn er nog een hal, een badkamer met douche,

een toilet, een schuurtje en een terras op het zuiden met veel privacy. Het huisje is volledig ingericht op lakens, dekbedhoezen en handdoeken en theedoeken na. De Kiekendief wordt verwarmd door een gashaard die ook in de winter voldoende en gezellige warmte geeft. De keuken heeft een 4 pits gaskookplaat, een combi-magnetron en een koel-vrieskast. Er zijn totaal 6 dekbedden aanwezig en ook nog een aantal dekens. Verder is er in de Kiekendief een televisie, een radio/dvd apparaat en een draadloos internetaansluiting aanwezig.

 

Huisreglement:

In het huisje ligt een "huisreglement", wij verzoeken u dit bij aankomst te lezen.

Verder ligt in de boekenkast een multomap waarin is opgenomen de afvalwijzer, een gebruiksaanwijzing van o.a. de combi-magnetron, de geiser, de tv en het internet/wifi alsmede een  lijst met belangrijke adressen op het eiland, het busboekje, uitgaansgelegenheden, etc.etc.

Wilt u erop letten dat u bij vertrek de kachel op de waakvlam  zet (knop helemaal naar rechts draaien).

Ook is er een gastenboek. Wij zouden het op prijs stellen als u hier uw vakantie-ervaringen, tips en opmerkingen wilt weergeven.

 

De Beheerder Andries Witteveen en zijn echtgenote Ammie:

Op het eiland is de beheerder Andries Witteveen. Hij zorgt ervoor dat het huisje bij aankomst is geopend. Hij komt u zeker even de hand schudden. Hij staat voor u klaar als u tijdens uw vakantie vragen heeft.

Zijn adres is: Baaiduinen 16a, tel. 0562 - 448654.

 

Wat dient u zelf nog mee te nemen:

De Kiekendief  is volledig ingericht voor 6 personen. Er zijn momenteel 6 bedden, waarvan 2 bedden naast elkaar en 2 stapelbedden. In totaal zijn er 6 eenpersoonsdekbedden en nog een aantal dekens.

U dient zelf nog mee te nemen: dekbedhoezen, lakens en slopen. En verder handdoeken en theedoeken.

 

Radio, televisie, internetaansluiting e.d.:

In de kiekendief is er een draagbare radio met dvd, een tv-toestel en een internetaansluiting met wifi aanwezig. Het password om van het internet gebruik te maken is: kiekendief

Er is geen telefoon, maar het gebruik van uw mobiel is veelal redelijk, zeker als u even boven op het duin voor de Kiekendief gaat staan. Dan heeft u ook nog een prachtig uitzicht.

Er is geen afwasmachine of wasmachine. U kunt wel uw was brengen naar wassalon "van 't Leven" in Midsland, tel 0562-448093. 

 

Huishoudelijk afval

NIEUW ! Al uw afval zelf wegbrengen naar één van de 2 centrale afvalcontainers in West aan Zee:

In West aan Zee is er geen scheiding meer tussen het restafval en GFT-afval in grijze en groene containers.

Vanaf 1 april 2014 wordt het afval ook niet meer opgehaald. De bewoners zijn verplicht om hun huishoudelijk afval zelf te deponeren in één van de 2 in West aan Zee geplaatste ondergrondse centrale afvalcontainers. Één afvalcontainer staat bij het informatiebord bij de kruising tussen de Badweg door West aan Zee en het fietspad “de Longway”. Hier staat ook een glascontainer.  De tweede container staat aan de Badweg als je West aan Zee richting Midsland aan Zee verlaat.

In het huisje ligt in de Kiekendief-ordner een “milieupas” en aan de sleutelbos zit een tag om de afvalcontainers te openen.

Naast de Kiekendief staat een  oude originele vuilnisbak met vuilniszak. U wordt verzocht al uw huisvuil in deze vuilniszak te deponeren en zodra deze vol is en in elk geval aan het eind van uw vakantie deze vuilniszak ZELF weg te brengen naar één van de 2 centrale afvalcontainers.

 

Papier en karton kunt u nog wel deponeren in de naast het huis staande PAPIERCONTAINER. Deze wordt 1 x per 4 weken opgehaald en wel op woensdagdagochtend.

Let er a.u.b. op dat er uitsluitend papier in deze container gaat.

 

In de multomap in de boekenkast zit de “Afvalkalender”, waarop u kunt zien op welke dag in uw vakantie de papiercontainer geleegd wordt.

 

De duinen:

De duinen rondom de huisjes zijn zeer kwetsbaar. Kinderen mogen uiteraard op het duin voor “de Kiekendief” spelen, maar wij verzoeken u om er een beetje op toe te zien dat zij geen nieuwe paden maken en geen kuilen in het duin gaan graven. Het hoge duin naast de Reiger is zeer kwetsbaar en wij vragen u om er op toe te zien dat uw kinderen niet op dat duin gaan spelen. Afgelopen  jaar is de oeverbegroeiing van het aangrenzende duinmeertje weggehaald, zodat er nu direct toegang is tot het duinmeertje. Het ziet er nu nog mooier uit en alhoewel het niet diep is kan het ook gevaarlijk zijn voor kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen.

 

Schoonmaak Kiekendief na uw vertrek:

Om uw vakantiegevoel ook op de laatste dag te behouden heb ik geregeld dat het huisje na uw verblijf wordt schoongemaakt. De kosten hiervan bedragen € 45,00. U kunt de € 45,00 bij vertrek neer leggen in de boekenkast.

U wordt wel verzocht om voor uw vertrek de afwas te doen, de prullenbakken te legen, de combi-magnetron en de kookplaat schoon achter te laten, de ijskast volledig leeg te maken, de broodtrommel leeg en ontkruimeld achter te laten en uw vuilniszak in de centrale afvalcontainer te deponeren. Op de dag van vertrek dient u de "Kiekendief" uiterlijk om 10 uur verlaten te hebben.

 

Mocht u wat breken dan verzoeken wij u dit te melden aan de heer Witteveen en de vervangingskosten aan hem te voldoen of zelf voor vervanging te zorgen, bijvoorbeeld bij Blokker in Midsland of de Hema in West Terschelling.

 

Borgsom (of liever gezegd geen borgsom):

Vanaf dat ik de Kiekendief verhuur, en dat is al vanaf 1970, heb ik nog nooit een borgsom gevraagd aan de huurders. Dit was mogelijk omdat al de huurders altijd zelf voor vervanging zorgden als zij iets gebroken hadden of een bedrag aan de beheerder betaalden ter compensatie van wat er gebroken was.

Dit jaar zijn wij in West aan zee geconfronteerd met het feit dat het huishoudelijk afval niet langer meer wordt opgehaald maar dat de bewoners zelf hun afvalzakken naar één van de 2 centrale afvalcontainers in West aan zee moeten brengen (zie ook hierboven). Ik ga er van uit dat u als huurder ook uw afvalzakken zelf wegbrengt naar de centrale afvalcontainer.  Met onze dames die het huisje schoonmaken na uw verblijf heb ik afgesproken dat ik hun € 25,00 betaal als zij zelf de afvalzak naar de centrale container moeten brengen. Als aan het eind van het jaar blijkt dat één of meer van de huurders niet hun eigen afvalzak hebben weggebracht ben ik helaas genoodzaakt om vanaf het volgende jaar een borgsom aan een huurder te vragen. Ik hoop dat u ook wilt meewerken zodat ik nog jaren lang zonder borgsom de Kiekendief kan verhuren.

 

Huur van fietsen, televisie, kinderbedjes en dergelijke:

Op Terschelling is bijna alles te huur, zoals fietsen, strandwagens, fietszitjes, lakenpakketten, een box of een kinderbedje.

Fietsen kunnen overal op het eiland gehuurd worden. Als u het vraagt zorgt de fietsverhuurder ervoor dat de fietsen samen met uw bagage bij de Kiekendief  gebracht worden en ook weer worden opgehaald. Bij aankomst op Terschelling kunt u al uw fiets huren aan de haven. In het hoogseizoen is het aan te raden een fiets te bespreken, bijvoorbeeld aan de haven bij Zeelen, tel. 0562-448165. Ook zijn er fietsen te huur in West aan Zee bij hotel Paal 8. U kunt daar ook dagelijks uw krantje halen.

Strandwagens, fietsen, kinderbedjes en dergelijke kunt u o.a. huren bij Firma De Groot in Midsland, tel. 0562 – 448704. Lakenpakketten zijn te huur bij wassalon "van 't Leven" in Midsland, tel 0562-448093 of via www.linnenserviceterschelling.nl.

 

Ook bestaat er de mogelijkheid om uw boodschappen, bijvoorbeeld op de dag van aankomst, te laten bezorgen. Dit kan ondermeer bij Spar Cupido in Lies 15, tel 0562-448862, fax 0562-444920.

 

Informatie over Terschelling:

Om u tijdens de prachtige overtocht naar Terschelling al wat te verdiepen in het "Terschellinger wel en wee" is het leuk om de "Sjouw" te kopen. In deze informatiekrant staat alles vermeld wat er te doen is op het eiland. Ook het weekkrantje “de Terschellinger” geeft u veel nieuws en inside information over het eiland.

 

Toeristenbelasting :

De toeristenbelasting is dit jaar door de gemeente Terschelling vastgesteld op € 1,50 p.p.p.n.en dient door de verhuurder te worden geïnd en afgedragen aan de gemeente.

In het huurcontract dient u op te geven met hoeveel personen (vanaf 4 jaar en ouder) u tijdens uw verblijf in de Kiekendief zult overnachten. In de totale huurprijs wordt aangegeven welk bedrag aan toeristenbelasting u verschuldigd bent.

 

De veerboot Harlingen – Terschelling:

De rust is weer teruggekeerd op het Terschellinger veerbotenfront. Rederij Doeksen heeft de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) overgenomen zodat er nu weer één veerdienst de overtocht van en naar Terschelling onderhoudt: Rederij Doeksen.

 

De boot naar Terschelling vertrekt vanaf Harlingen. In het seizoen zijn er dagelijks tenminste 3 afvaarten naar en van Terschelling met de zogenaamde "langzame" boot, meestal is dit “de Friesland” of “de Midsland”. Ook gaan er regelmatig extra afvaarten. De vaartijd is bijna 2 uur.

Ook zijn er dagelijks een aantal afvaarten met de snelboten “de Tiger” of " de "Koegelwieck", vaartijd ongeveer 55 minuten.

Voor inlichtingen over de vertrektijden van de boten en de extra afvaarten kunt u bellen met Rederij Doeksen op nummer 0900-3635736 of via de website van de rederij: www.rederij-doeksen.nl.

Indien u uw auto mee wilt nemen naar het eiland dan raden wij u aan dit zo snel mogelijk te bespreken bij Rederij Doeksen, tel. 0900-3635736 of via de website van de rederij.

Bootkaartjes kunt u kopen aan de veerterminal in Harlingen. Ook kunt u uw bootkaartje online boeken via de website van de Rederij Doeksen. U zult wel bij aanschaf van het bootkaartje reeds een specifieke terugreis moeten boeken.

 

Parkeren auto in Harlingen:

U kunt uw auto in Harlingen in de buurt van de haven parkeren op een bewaakte parkeerplaats. Dit kan onder meer aan de noordoost kant van de stad op de parkeerplaats Tsjerk Hiddesz aan de Waddenprommenade 3. Vandaar is het ongeveer een klein kwartiertje lopen naar de boot of u kunt daar ook een speciale pendelbus nemen die u naar de boot brengt. Ook kunt u uw auto parkeren bij autostalling “ De Bazuin”, Dijkswal 2 (tegenover de aanlegkade van de veerboot). Het is aan te raden om hier zeer tijdig te bespreken, telefoon: 0517 - 412986.

 

 

 

 

De Website van West aan Zee: www.westaanzeedorp.nl

 

De bewoners van West aan Zee hebben sinds een paar jaar een eigen website met veel informatie over West aan zee en ook veel praktische informatie voor bezoekers, gasten en huurders van huisjes op Terschelling en West aan Zee in het bijzonder.

 

Je kunt er  op de pagina TerschellingVandaag dagelijks het weer op terschelling volgen en een kijkje nemen op de verschillende webcams van het eiland. Daarnaast  is er op de pagina: Bezoekersinfo ook praktische informatie over de boot, de bus, parkeren in Harlingen, ophalen huisval, belangrijke telefoonnummers, de verhuur van fietsen, het bestellen van boodschappen enz. En op de pagina: TerschellingNieuws vindt u de laatste nieuwtjes over Terschelling.

Er staan ook heel veel oude foto’s van West aan Zee op de site en een paar leuke verhalen over West aan Zee.

Neem dus gauw eens een kijkje op: www.westaanzeedorp.nl

 

Het adres op Terschelling is: De Kiekendief, West aan Zee nr. 176, 8881 HB Terschelling-West.

 

 

 

terug naar de Kiekendief

pbeijnes@planet.nl