HET HOPJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Hop is een vogelsoort uit de familie Hoppen. De hop is een onmiskenbare vogel, die meteen al opvalt door zijn opzetbare kuif. De hop is een slanke vogel, met een bruine verenkleed. Aan het uiteinde van zijn vleugels en het uiteinde van zijn kuif is het zwart/wit gekleurd. In de lucht is de Hop ook onmiskenbaar, hij lijkt net op een grote vlinder.

In Nederland komt de Hop alleen voor als doortrekker. Vooral in de maanden April/Mei en September/Oktober kan de Hop voorkomen. Als broedvogel is de Hop geheel verdwenen uit Nederland. In 1925 was de Hop nog volop een broedvogel, maar na 1940 nam het aantal sterk af. Sinds 1970 zijn er slechts 0 tot 2 broedparen in Nederland en is zo goed als verdwenen in Nederland. De Hop staat dan ook op de rode lijst van meest bedreigde vogelsoorten van Nederland. De Hop staat hier als verdwenen vermeld.

Gedrag en geluid :

De Hop heeft een opvallende eigenschap, hij verspreid namelijk een enorme stank. Het vrouwtje heeft namelijk een klier aan de onderkant van haar staart zitten (stuitklier) en verspreid deze stank vooral tijdens de broedtijd.

De Hop is ook makkelijk te herkennen aan zijn zang. Zijn zang is drie lettergrepig namelijk, ‘oep-oep-oep’. Zijn zang is niet luid, maar is wel vanaf ver hoorbaar.



Het voedsel :

De Hop is voornamelijk een insecten eter. Vooral grote insecten zoals krekels, kevers en veenmollen staan op het menu. De Hop eet ook ongewervelde dieren en soms kleine salamanders en hagedissen.

Broedtijd :

Vooral in het oosten en zuiden van Europa is de hop een talrijke broedvogel. De Hop maakt zijn nest in boomholtes, muur of rotsspleten, gaten in de grond en zelfs tussen de houtstapels. De nest van de Hop is vaak makkelijk te vinden, door de stank die het vrouwtje heeft verspreidt. Er worden 7 á 8 eieren in het nest gelegd, die na een periode van 16 dagen uitkomen. Het mannetje zorgt gedurende deze periode voor het vrouwtje en de jongen. Na circa 4 weken vliegen de jongen uit, maar blijven nog een periode onder toezicht van hun ouders.

 

 

Één van de belangrijkste kenmerken van de hop is de grote kuif, die echter alleen opgezet wordt als de vogel opgewonden is. De hop heeft een uniek verenkleed, waardoor de vogel met geen enkele andere vogelsoort te verwarren is. Het voedsel bestaat uit grote insecten en dieren als hagedissen, die de vogel meestal in het grasland vangt.

De hop broedt in zeldzame gevallen in het oosten of het zuiden van Nederland, verder doet de vogel als doortrekker Nederland aan. Het nest wordt gebouwd in een boomholte, waarin het wijfje ongeveer 5 eieren legt. Het wijfje en de jongen verdedigen zich tegen vijanden door deze te besproeien met een stinkende vloeistof. De roep van de hop klinkt als hoep, hoep, en hoewel het geluid niet luid is, is het toch op grote afstand hoorbaar.

 

 

De hop is gemakkelijk te herkennen aan het roodbruine verenpak met een lange zwart gepunte opzetbare kuif. Een opvallende eigenschap is de uitgesproken stank die het dier verspreidt omdat enerzijds het nest nooit wordt schoongemaakt (voedselafval en mest blijven achter) en anderzijds omdat het vrouwtje een klier heeft aan de basis van haar staart, die tijdens de broedtijd een zware stank verspreidt. Een bijnaam voor de hop is dan ook drekhaan. De hop is een insectenetende weidevogel.

 

 

De hop is een vogel van open tot halfopen, liefst droge terreinen, die broedt in boomholtes, rotsen en oude gebouwen. Het voedsel bestaat vooral uit grote insekten als meikevers en veenmollen. Het zijn zomervogels die de winter doorbrengen in tropisch Afrika. Hoppen zijn onmiskenbare vogels. De vlinderachtige, dwarrelende vlucht trekt onmiddelijk de aandacht en de gebandeerde, ronde vleugels zijn met geen andere vogelsoort te verwarren. Het meerst bizarre aan de hop is nog wel de prachtige kuif, die de vogel op kan zetten. Deze kuif heeft een sociale betekenis; er worden allerlei emoties mee gecommuniceerd.

 

 

De hop komt vooral voor in gematigd- en subtropisch Europa. Het Iberisch Schiereiland is verreweg het belangrijkste broedgebied. Hoppen worden vooral aangetroffen in stenige gebieden, op muurtjes en rond ruïnes. Deze zijn in Nederland vrijwel afwezig. Mogelijk verklaart dit ook de lage frequentie waarmee hoppen in Nederland verblijven.

 

                                 Het geluid van de Hop

Om het geluid van het hopje te horen schuif de balk onder aan de foto naar 5.09

 

 

 De hop is een van de vogelsoorten die in het Oude Testament tot de ‘onreine’ dieren worden gerekend en die joden en christenen, als ze de oudtestamentische spijswetten gehoorzaamden, niet mochten eten.
(Leviticus 11:19, Deuteronomium 14:18)

 

 

Voor nog meer Hop klik hier

                               

Terug naar de home page PiriPiri

 

pbeijnes@planet.nl